Back to Business

7 tips om productiever te werken

De zomervakantie is weer voorbij en de meeste mensen zijn deze week weer aan de slag gegaan. Hoe kan je ervoor zorgen dat je de komende maanden zo productief mogelijk bent om ook verder dit jaar je bedrijf te laten groeien, klantgericht te werken en het overzicht te behouden? Op onze blog lees je een aantal praktische tips om je productiviteit naar een hoger niveau te tillen.

Wat is productiviteit?

Laten we eerst maar eens kijken wat productiviteit precies inhoudt. Eigenlijk is productiviteit de hoeveelheid tijd die je besteedt aan het werken in de richting van een bepaald doel. Let op dat druk zijn niet hetzelfde is als productief zijn. Je kan bijvoorbeeld heel druk zijn met bingewatchen, maar dat wil niet zeggen dat je dan ook productief bent. Toch is daar wel een kanttekening bij te plaatsen. Als het je doel was om een bepaalde serie in 1 dag helemaal te kijken, dan zou je kunnen zeggen dat je die dag toch productief bezig was. Of als je een artikel wilde schrijven over die serie, dan is het kijken van alle afleveringen vooronderzoek en dus een productieve bezigheid.

Maar wat kun je nu precies doen om je productiviteit te verhogen? Hieronder vind je een aantal tips en trucs die je helpen productiever te zijn. Op je werk, op school of waarvoor dan ook.


1. Zorg voor een georganiseerde werkplek

Heb je vaak een rommelige en onopgeruimde werkplek? Je gebruikt in zo’n omgeving vaak meer mentale energie om ervoor te zorgen dat je je op je eigenlijke taak kan richten. Als je werkplek wel goed opgeruimd is en je weet waar je alles kan vinden, dan wordt het een stuk makkelijker om te bepalen waar je je aandacht op moet richten. Vind je het moeilijk om zelf je kantoor te organiseren? Vraag dan hulp aan iemand die beschikt over opruimtalent. Er zijn zelfs professionals die je hiervoor in de arm kunt nemen.


2. Laat je niet afleiden

Als je druk bezig wil zijn, ligt afleiding continu op de loer. Een collega die even bij je binnenloopt, een onverwacht telefoontje of toch maar even op social media kijken of er nog iets belangrijks gebeurd is. Mensen die thuis aan het werk zijn, zijn vaak nog sneller afgeleid. Want ja, die was moet eigenlijk nog de droger in. En vanmiddag wilde je ook nog even boodschappen doen. Al dit soort zaken kun je overigens ook scharen onder de noemer uitstelgedrag. Wat je het beste kan doen, is je afleiding zo veel mogelijk  beperken. Zet bijvoorbeeld je meldingen uit op je telefoon of zet hem gewoon helemaal uit. Doe je deur dicht en laat andere mensen weten dat je even niet gestoord wil worden.


3. Maak een planning

Het is ook altijd goed om vooraf een planning te maken van de taak die je gaat verrichten. Of dat nu gaat om studeren voor een tentamen of het schrijven van een plan hoe om te gaan met budgetten: met een goede planning weet je continu waar je staat en wat je nog moet doen om je deadline te behalen. Vergeet ook niet om je aan je planning te houden. Anders heeft het geen enkele zin. Besteed overigens ook weer niet te veel tijd aan het maken van je planning, anders houd je uiteindelijk geen tijd over om alle stappen uit te voeren.


4. Doe wat je het minst graag doet als eerste

De ene taak is nu eenmaal leuker dan de andere. Je hebt soms van die opdrachten die je nog moet doen, maar waar je maar tegen aan blijft hikken. Het liefst zou je ze helemaal niet doen, maar als je ze niet uitvoert, word je er vervolgens de hele dag aan herinnerd. Het blijft boven je hoofd hangen en leidt je indirect af van de andere taken die nog op je liggen te wachten. Je kunt deze vervelende taken dus het beste als eerste aanpakken. Dan kun je ze heerlijk van je to-do-list afstrepen en je richten op de rest van het werk dat nog op je ligt te wachten.


5. Vergeet niet om af en toe te pauzeren

Er geldt een limiet van hoe lang je je complete aandacht kan besteden aan een opdracht of taak. Hoe goed je ook bent uitgerust vooraf: na verloop van tijd ben je niet meer zo effectief. Heb je een heel drukke dag? Vergeet dan niet om af en toe bewust een pauze in te lassen. Dat hoeft geen half uur te duren. Een korte koffiepauze of een relaxt rondje door de gangen lopen, maakt dat je daarna weer productiever kan zijn. Je bent dan mentaal en fysiek weer even uitgerust en keert als herboren terug om je taak te kunnen afronden.


6. Sta op tijd op (en ga niet te laat naar bed)

Niet iedereen is goed in vroeg opstaan. Maar: als je elke dag een half uurtje eerder zou beginnen, heb je ook een half uur extra tijd om je taken te volbrengen. Je moet natuurlijk niet volledig onuitgerust op je werk verschijnen, dus zorg er dan wel voor dat je ’s avonds niet te laat je bed induikt.


7. Sport regelmatig

Als mensen meer gaan werken of studeren, gaan ze daardoor ook minder vaak sporten. Dat is jammer, want sporten kan juist voor een heldere geest zorgen. Kies daarom voor een vast tijdstip om te gaan sporten en houd je daar ook aan. Ook als je het even enorm druk hebt. Natuurlijk kan lang niet iedereen even makkelijk onder werktijd de sportschool bezoeken, maar zorg er dan voor dat je bijvoorbeeld ’s ochtends voordat je gaat werken even een bezoekje aan de sportschool brengt. Of zoek naar een fitnessruimte vlakbij kantoor, zodat je tussen de middag even kort wat aan je lichaamsbeweging kan doen.

Je hebt, zoals je ziet, dus legio mogelijkheden om jouw productiviteit te verhogen. De meeste tips zijn ook nog eens erg eenvoudig om toe te passen. Heb je binnenkort weer een taak die je moet volbrengen op je werk? Maak dan gebruik van de bovenstaande tips en trucs zodat je sneller je einddoel bereikt.

Bron: Sprout.nl

Ja, ik wil starten met slimmer online werken.

Laat een bericht achter en wij nemen contact met je op.

Blijf up-to-date. Volg onze nieuwsberichten en ontwikkelingen via: